StoryEditor

Eksport masła i chudego mleka w proszku nie wyhamował

Pierwszy kwartał br. dla europejskich producentów masła i chudego mleka w proszku był korzystny, ale gorzej sprzedawały się inne produkty mleczarskie.          
07.07.2015., 14:07h

Aktualnie nastroje wśród producentów mleka nie są pozytywne, ale masło i odtłuszczone mleko w proszku (OMP) z Europy dobrze się sprzedaje na światowych rynkach. Z danych Komisji Europejskiej wynika, że eksport UE w okresie od stycznia do kwietnia br. do tzw. krajów trzecich wyniósł 47 tys. ton masła, tj. więcej o 8% niż w analogicznym okresie 2014 roku. W przypadku eksportu OMP odnotowano w tym czasie 17-proc. wzrost. Natomiast w pierwszych miesiącach 2013 roku przyrost eksportu masła wynosił nawet 36%, a wywóz OMP wzrósł prawie dwukrotnie. Przede wszystkim północno-afrykańskie kraje i Bliskiego Wschodu wykazują wzmożony popyt, podczas gdy eksport proszków mlecznych do Chin w pierwszych miesiącach br. spadł prawie o połowę w porównaniu do analogicznego okresu w 2014 r.

Równocześnie zmniejszył się eksport serów poza granice UE o 12%, było to następstwem przede wszystkim rosyjskiego embarga. Najważniejsi odbiorcy unijnych serów tj. USA, Japonia, Korea Południowa wykazali się solidarnością, którzy zwiększyli ich import o 25–150%. W pierwszych miesiącach br. spadł o 10% eksport pełnego mleka w proszku (PMP), co było konsekwencją przede wszystkim mniejszego popytu w krajach afrykańskich.  les

Źródło: AgraEurope

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. lipiec 2024 19:32