W 2015 r. Litwa wyeksportowała 420 ton mięsa wołowego wyprodukowanego zgodnie zasadami uboju rytualnego. Stanowiło to około 11% (3770 ton) całości eksportowanego z tego kraju mięsa.
Litewskie mięso wyprodukowane przy zastosowaniu uboju rytualnego trafiło głównie do Libanu (prawie 100 ton), Egiptu (50 ton) oraz do społeczności żydowskich i muzułmańskich na terenie Unii Europejskiej.
Sprzedaż tego mięsa wyszła na plus litewskim producentom wołowiny, ponieważ jest droższe, natiomiast koszy transportu są relatywnie niskie. Seroki jest też kanał dystrybucji. Litwa cały czas negocjuje nowe rynki zbytu (trwają rozmowy z Iranem i Marokiem), dlatego w najbliższych latach eksport mięsa halal może się zwiększyć. Pewną przeszkodą pozostaje jednak fakt posiadania zbyt małej ilości kontaktów w tym regionie świata, ponieważ brakuje tam litewskich ambasad, a obecne w tych krajach placówki konsularne nie posiadają wystarczających uprawnień. ag, na podst. FAPA
StoryEditor
Eksport mięsa halal z Litwy na plusie
W ubiegłym roku Litwie udało się zwiększyć eksport mięsa halal, a dzięki niskim kosztom transportu eksport ten okazał się opłacalny.