Wyższa wartość eksportu mięsa
Eksport mięsa, przetworów mięsnych i żywca w okresie od stycznia do listopada 2021 r. przyniósł zyski o 8% wyższe niż rok wcześniej. Przychody ze sprzedaży wyniosły 6,3 mld EUR, co stanowi 19% wartości całego eksportu rolno-spożywczego z Polski.
Co przynosi największe zyski ze sprzedaży za granicę? Przoduje:
-
mięso drobiowe 39%, wartość 2,5 mld EUR,
-
przetwory mięsne 24%, wartość 1,5 mld EUR,
-
wołowina 23%, wartość 1,4 mld EUR,
-
wieprzowina 11%, wartość 0,7 mld EUR.
Pozostałe produkty tylko nieznacznie przyczyniły się do wartości eksportu: żywiec stanowił 2% a pozostałe gatunki mięs 1%.
Eksport drobiu nadal na prowadzeniu
W ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku za granicę sprzedano 1,34 mln ton mięsa drobiowego, niewiele mniej (2%), niż rok wcześniej. Tymczasem wartość eksportu wyniosła 2,5 mld EUR i była o 13% wyższa niż przed rokiem, co wynika z lepszych cen, niż te oferowane w 2020 r.
Kto kupuje polski drób?
Największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego jest Unia Europejska, odpowiadając za odbiór 64% drobiu – 855 tys. ton. Sprzedajemy też sporo poza granice UE.
-
Niemcy 224 tys. ton – 17%,
-
Holandia 130 tys. ton – 10%,
-
Francja 109 tys. ton – 8%,
-
Czechy 65 tys. ton – 5%,
-
Wielka Brytania 130 tys. ton – 10%,
-
Ukraina 91 tys. ton – 7%,
-
Ghana 67 tys. ton – 5%,
-
Demokratyczna Republika Konga 47 tys. ton – 3%.
Sprzedaż mięsa wołowego
Eksport wołowiny spadł o 3% w okresie styczeń–listopad 2021 r. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej, osiągając 342 tys. ton mięsa. Podobnie jak w kategorii mięsa drobiowego, wołowina podrożała, więc mimo obniżonego wolumenu sprzedaży, wartość eksportu wzrosła do 1,4 mld EUR (o 12%), głównie do krajów UE-27 (85%).
Dokąd trafia polska wołowina?
Głównym importerem mięsa wołowego jest UE i odbiera 85% polskiej wołowiny. Najważniejszymi obiorcami są:
-
Włochy 68 tys. ton – 20%,
-
Niemcy 63 tys. ton – 19%,
-
Niderlandy 30 tys. ton – 9%,
-
Hiszpania 22 tys. ton – 6%,
-
Francja 21 tys. ton – 6%,
-
Wielka Brytania 17 tys. ton – 5%,
-
Izrael 11 tys. ton – 3%,
-
Japonia 8 tys. ton – 3%.
Ile wieprzowiny sprzedaliśmy?
W przeciwieństwie do poprzednich kategorii mięs, wolumen eksportu wieprzowiny wzrósł rok do roku o 5% do 379 tys. ton, jednak w tym przypadku wartość eksportu zmalała ze względu na spadki cen od początku 2021 r. Na eksporcie wieprzowiny zarobiono 695 mln EUR, czyli o 3% mniej, niż w 2020 r.
Dokąd jedzie wieprzowina?
Mięso wieprzowe z Polski trafiło do takich krajów, jak:
-
Słowacja 34 tys. ton – 9%,
-
Niemcy 33 tys. ton – 9%,
-
Włochy 28 tys. ton – 7%,
-
Czechy 25 tys. ton – 7%,
-
USA 24 tys. ton – 6%,
-
Wielka Brytania 21 tys. ton – 6%,
-
Hongkong 18 tys. ton – 5%,
-
Wietnam 16 tys. ton – 4%.
oprac. al na podst. BAiS KOWR
fot. pixabay