Eksport polskich produktów mlecznych wynosił w 2015 r. 101,2 tys. ton i był niższy od tego odnotowanego w 2014 r. dokładnie o 8,2%. W ujęciu wartościowym odnotowano 16% spadek - do 111 mln
euro.
Samych jogurtów wyeksportowano z naszego kraju o wartości ponad 12,2% niższej niż rok wcześniej. (Wartość wywozu wynosiła w omawianym czasie 58,2 mln euro.)
Jeśli chodzi o eksport pozostałych wyrobów objętych kodem PCN 0403, to nastąpił niemal 20% spadek wartości eksportowej. Sprawiło to, że rola jogurtów w całej podgrupie w ujęciu wartościowym umocniła się, a ich udział wzrósł z 50,1% w 2014 roku do 52,4% w roku ubiegłym – informuje FAPA. Każdego miesiąca eksport ulegał redukcji - poczynając od 2014 roku. Jedynie w styczniu i marcu 2015 r. przewyższał wywóz z 2013 roku.
Z całego polskiego eksportu tego typu wyrobów mlecznych aż 96,2% trafiło na półki sklepów państw unijnych – głównie do Wielkiej Brytanii (wzrost do 31,3 tys. ton). ag, na podst. FAPA
StoryEditor
Eksport polskich jogurtów na minusie
W ubiegłym roku z Polski wyjechało o ponad 8% mniej jogurtów, kefirów, napojów mlecznych niż w 2014 roku.