
Udział jogurtów wzrósł więc z 47,2% w 2012 roku do 50,5% w 2012 r. Tylko w maju, listopadzie i grudniu eksport był większy od wyniku z 2011 roku. Do państw członkowskich UE trafiło niemal 95,3% jogurtów, napojów mlecznych i deserów wysłanych w ubiegłym roku za granicę – podaje FAMMU/FAPA.
Najbardziej znaczącym odbiorcą naszych jogurtów była Wielka Brytania. Wprawdzie w zeszłym roku eksport do tego kraju był niższy o 17% (10,22 tys. ton), jednak jego wartość wzrosła aż o 31% (do 14,41 mln euro). Do Włoch trafiły jogurty, napoje mleczne i desery za 14,21 mln euro. O 22% wzrosła wartość wywozu do Rumunii (do 7,44 mln euro).
Bardzo długo bo do 2010 r. Niemcy byli jednym z głównych odbiorców omawianych produktów, jednak w 2013 r. po raz kolejny ograniczyły import tych artykułów z Polski. Wartość zatem spadła (o 3%, do 6,17 mln euro). Bardzo dynamiczny wzrost odnotowano natomiast w przypadku wywozu jogurtów i napojów mlecznych do Szwecji (z 2,08 mln euro do 5,7 mln euro). e-abi