W pierwszych siedmiu miesiącach 2014 roku polska wyeksportowała 168 tys. ton nieprzetworzonego mięsa wołowego. Jest to wynik o 2 proc. gorszy niż w analogicznym okresie 2013 roku. Większość, bo aż 88 proc., wysyłąnej na eksport wołowiny trafia na rynki krajów członkowskich UE, głównie do Włoch, Niemiec, Holandii i Hiszpanii.
Mimo, iż nadal najwięcej wysyłamy za granicę mięsa wołowego świeżego i schłodzonego, to wyraźnie widać zmiany w strukturze eksportu. W porównaniu do danych z 2013 roku wspomnianego gatunku mięsa wyeksportowaliśmy o 8 proc. mniej, natomiast aż o 22 proc. wzrósł w tym czasie eksport mrożonej wołowiny.
Biorąc po uwagę spadek całościowego eksportu nieprzetworzonego mięsa wołowego o 2 proc. oraz wzrost importu tego mięsa o 10 proc. nasz bilans handlowy pogorszył się, choć nadal był dodatni i wyniósł 160 tys. ton. bcz
Źródło: BGŻ