W okresie od stycznia do maja b.r. sprowadzono o 5,2% tj. około 124,2 tys. ton mięsa, produktów z mięsa wołowego oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa mniej w porównaniu do zeszłego roku. Niezmiennie najwięcej zaimportowano wołowiny z Brazylii (53,9 tys. ton mięsa) i Urugwaju (18,9 tys. ton). Wzrósł natomiast eksport. W porównaniu do zeszłego roku na przestrzeni tych samych miesięcy wywieziono poza Wspólnotę UE łącznie o 9,2% więcej tego rodzaju mięsa. Łączna liczba wyeksportowanego mięsa, produktów z mięsa wołowego, oraz żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa wyniosła 229,9 tys. ton. Głównymi odbiorcami w krajach trzecich był Hongkong, gdzie eksport wyniósł 23,5 tys. ton. Największa zwyżka eksportu wystąpiła dla Libanu, bo aż o 49,2%, co dało łącznie 21,2 tys. eksportowanej wołowiny. el, na podst. FAMMU/FAPA
Fot. M. Wieczorek