Polska Izba Mleka od lat organizuje cykl konferencji pod wspólną nazwą „Fakty i mity o mleku”. Ostatnie spotkanie z tego cyklu odbyło się w końcu listopada br. w Zespole Szkół Rolniczych w Białymstoku, jego tematem przewodnim była laktoza zawarta w mleku oraz ocena spożycia mleka wśród młodzieży.W konferencji uczestniczyła młodzież szkolna nauczyciele oraz szkolne pielęgniarki. Ekspertami spotkania były prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska–Jastrzębska oraz dr n. med. Irena Białokoz–Kalinowska, na co dzień pracujące w Klinice Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży w Białymstoku.Prof. Piotrowska–Jastrzębska zwróciła uwagę na informacje pojawiające się w mediach, jakoby spożywanie mleka i produktów mlecznych, które w swym składzie zawierają laktozę, miało negatywny wpływ na zdrowie dzieci, młodzieży jak również dorosłych. Obaliła mit, że z nietolerancją na cukier mleczny, jakim jest laktoza, cierpi 30% społeczeństwa. Wskazała, że na potwierdzoną klinicznie klasyczną przypadłość nietolerancji laktozy cierpi jedynie nieco ponad 3% polskiego społeczeństwa. Podkreśliła również, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w codziennym jadłospisie. A mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin. Natomiast dr. n. med. Irena Białokoz–Kalinowska zaprezentowała przeprowadzone wśród młodzieży badania oceniające spożycie mleka wśród młodzieży. Wynik badań nie jest jednak zadowalający. Wskazuje bowiem na potrzebę ciągłej edukacji już od najmłodszych lat w zakresie promocji spożycia mleka i jego przetworów. Tylko dzięki takim działaniom możemy zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również uświadomić im, że są niezwykle cennym składnikiem codziennej diety. Tegoroczna konferencja „Fakty i mity o mleku” sfinansowana była z Funduszu Promocji Mleka. les