StoryEditor

Fakty i obalone mity o mleku

To cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy, ale często o tym zapominamy. 
21.08.2018., 12:08h
W tym roku PIM zaplanowała 10 spotkań na terenie całego kraju. Konferencje odbyły się już w Toruniu, Warszawie, Łomży. Tym razem konferencja odbyła się w Lądku Zdrój.
Spotkania 17 i 18 sierpnia br. poświęcone były wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie.
Pomimo, iż w piramidzie żywieniowej produkty mleczne są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. 

Czy zatem mleko jest potrzebne w diecie? 


- Na to pytanie staraliśmy się odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ponadto mówiła też o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki - relacjonuje Polska Izba Mleka. 

Z upływem lat organizm pracuje coraz wolniej. Niestety te zmiany wpł...
Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. styczeń 2025 04:30