StoryEditor

Fakty i obalone mity o mleku

To cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy, ale często o tym zapominamy. 
21.08.2018., 12:08h
W tym roku PIM zaplanowała 10 spotkań na terenie całego kraju. Konferencje odbyły się już w Toruniu, Warszawie, Łomży. Tym razem konferencja odbyła się w Lądku Zdrój.
Spotkania 17 i 18 sierpnia br. poświęcone były wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie.
Pomimo, iż w piramidzie żywieniowej produkty mleczne są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu. 

Czy zatem mleko jest potrzebne w diecie? 


- Na to pytanie staraliśmy się odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ponadto mówiła też o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki - relacjonuje Polska Izba Mleka. 

Z upływem lat organizm pracuje coraz wolniej. Niestety te zmiany wpł...
Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 00:25