Ministerstwo rolnictwa przedstawiło na sejmowej komisji rolnictwa informację dotyczącą ferm przemysłowych.
Brak jasnej definicji
W obecnie obowiązujących przepisach prawnych brak jest definicji pojęcia „ferma przemysłowa” czy „ferma wielkoprzemysłowa”. Nie oznacza to jednak, że nie istnieją przepisy prawne pozwalające na dokonanie swoistego podziału gospodarstw wg stopnia ich wpływu na środowisko, wynikającego z liczby zwierząt i intensywności produkcji zwierzęcej.
Instalacjami mogącymi powodować znaczne zanieczyszczenie środowiska są m.in. instalacje do chowu lub hodowli drobiu (powyżej 40 000 stanowisk) lub świń (powyżej 2 000 stanowisk dla świń o wadze powyżej 30 kg lub 750 stanowisk dla macior).
Od kiedy ferma ma znaczący wpływ na środowisko?
Ponadto, chów lub hodowla norek w liczbie nie mniejszej niż 105 dużych jednostek przeliczeniowych (DJP) oraz pozostałych zwierząt w liczbie nie niższej niż 210 DJP danego gatunku należy do przedsięwzięć mogących zawsze znacząco oddziaływać na środowisko, dla których zawsze jest wymagane przeprowadzenie postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko.
Ile dużych ferm jest w Polsce?
Aktualnie pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej funkcjonuje 279 wielkotowarowych ferm świń oraz 2184 wielkotowarowych ferm drobiu (w tym: 1995 utrzymujących kury, 11 – gęsi, 165 – indyki i 13 – kaczki) oraz 645 gospodarstw utrzymujących zwierzęta futerkowe (niezależnie od wielkości produkcji).
Największa koncentracja wielkotowarowych ferm świń oraz drobiu występuje w województwie mazowieckim i wielkopolskim. W województwie wielkopolskim jest także najwięcej gospodarstw utrzymujących zwierzęta futerkowe.
Nadzór nad fermami
W odniesieniu do ferm wielkotowarowych utrzymujących świnie Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła w II półroczu 2021 r. 221 kontroli, w tym 10 kontroli sprawdzających, w 190 fermach, co oznacza, iż skontrolowano 68% ferm. Podczas kontroli tych ferm przeprowadzonych w II półroczu 2021 r. w 61 przypadkach stwierdzano nieprawidłowości dotyczące identyfikacji i rejestracji zwierząt. Ponadto stwierdzono uchybienia w zakresie zabezpieczenia przeciwepizootycznego ferm (17 przypadków) oraz w zakresie dobrostanu zwierząt (7 przypadków).
W przypadku gospodarstw utrzymujących drób, zgodnie z instrukcją Głównego Lekarza Weterynarii, kontroli warunków utrzymania oraz warunków weterynaryjnych podlega co najmniej 5% gospodarstw każdego gatunku drobiu w ciągu roku. Ponadto, w stadach kur oraz indyków przeprowadzane są kontrole w ramach realizacji programów zwalczania Salmonelli.
wk
fot. envatoelements