Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po dwukrotnym wzroście stawek odpowiednio o 0,6% i 1,3% w połowie stycznia i początku lutego br. – zanotowano spadek średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 21 lutego br. spadły przeciętnie o 3,2%.
Największy spadek cen dotknął maślankę w proszku (o 12,9% do 2090 USD/t), sera cheddar (o 5,3% do 3590 USD/t) oraz odtłuszczone mleko w proszku (0 3,8% do 2574 USD/t). Niewiele mniejszą obniżkę zanotowano także w przypadku pełnego mleka w proszku, za które płacono o 3,7% mniej tj. 3189 USD/t. Jedynym produktem, w przypadku którego stawka wzrosła jest laktoza. Jej cena poszybowała do góry o 6,8% osiągając 966 USD/t.
W ślad za sumarycznym indeksem cen produktów mleczarskich na GDT spadły również ceny podstawowych produktów mleczarskich na rynku krajowym. W pierwszym tygodniu lutego br. za masło w blokach płacono przeciętnie 16,34 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 17,78 zł/kg, tj. odpowiednio o 11% i 9% mniej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie 8,36 zł/kg (o 4% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (11,74 zł/kg), zmniejszyły się w ciągu miesiąca o 3,5%.
mj/GDT/ARR
Fot. Jajor