Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano podwyższenie średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 6 grudnia br. poprawiły się przeciętnie o 3,5%.
Największy wzrost cen dotyczył laktozy (o 10,6% do 873 USD/t), pełnego mleka w proszku (o 4,9% do 3593 USD/t) a także bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 2,9% do 5500 USD/t). Obniżki zanotowano wyłącznie w przypadku maślanki w proszku – o 2,6% (do 2408 USD/t).
Ostatnie 4 notowania GDT (wzrost średniego indeksu cen kontraktowych odpowiednio o 1,4%, 11,4%, 4,5% i 3,5%) potwierdzają zwyżkowy trend na rynku mleka, który miał swój początek na światowych rynkach w czerwcu br. Pamiętajmy jednak, że – pomimo korzystnych prognoz na kolejny rok na ceny mleka – dynamiczny wzrost stawek prędzej czy później przyniesie równie dynamiczną obniżkę cen. Warto o tym pomyśleć zawczasu.
mj
Fot. Fonterra