Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po dwóch kolejnych spadkach (21 lutego i 7 marca) zanotowano wzrost średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z 21 marca br. przyniosło wzrost na poziomie 1,7%.
Największa podwyżka stawek dotyczyła masła (4,9% do 4910 USD/t), kazeiny podpuszczkowej (3,6% do 5927 USD/t) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (3% do 5799 USD/t). Wzrost cen objął również pełne mleko w proszku (o 2,9% do 2855 USD/t).
Dość znaczny spadek cen zanotowano z kolei w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (-10,1% do 1948 USD/t).
U nas spokojnie
W Polsce, w drugim tygodniu marca br., za masło w blokach płacono przeciętnie 16,07 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,07 zł/kg, tj. odpowiednio o 0,5% mniej i niespełna 2% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały przeciętnie 8,11 zł/kg (o 3% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (12,22 zł/kg), zwiększyły się w ciągu miesiąca o 4%.
Póki co więc, niepokojące obniżki cen na nowozelandzkiej giełdzie nie przełożyły się w wyraźny sposób na stawki płacone na rynku krajowym.
opr. mj na podst. GDT/ARR
fot. Sierszeńska