Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano kolejny niewielki wzrost (poprzedni z początku kwietnia br. sięgał o 2,1%) średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Ceny wzrosły przeciętnie o 3,8% (notowanie z 19 kwietnia br.).
W największym stopniu tj. 8% do 708 USD/t zyskała laktoza i kazeina podpuszczkowa (o 7,5% do 4742 USD/t). Dużo mniejsza skala podwyżek objęła maślankę w proszku (o 2,4% do 1460 USD/t), masło (o 2% do 2746 USD/t) oraz bezwodny tłuszcz mleczny (o 1,6% do 3240 USD/t). Symboliczny, bo sięgający zaledwie 0,3% wzrost cen, dotyczył z kolei odtłuszczonego mleka w proszku (do 1727 USD/t).
opr. mj
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Fonterra: kolejny wzrost cen
Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło wzrost średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.