Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano znaczne podwyższenie średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Ceny poprawiły się przeciętnie o 6,6% (notowanie z 2 sierpnia br.).
Spośród wszystkich produktów mleczarskich niewielką obniżkę zanotował jedynie ser cheddar (o 0,8% do 2871 USD/t). Z kolei największy wzrost cen dotyczył kazeiny podpuszczkowej (o 16,3% do 6161 USD/t), pełnego mleka w proszku (o 9,9% do 2265 USD/t) oraz maślanki w proszku (o 7,7% do 1661 USD/t).
To pozytywna zmiana, choć warto pamiętać że nastąpiła po trzech kolejnych notowaniach (od 15 czerwca do 19 lipca), gdzie średni indeks cen kontraktów na produkty mleczarskie ulegał bardzo niewielkim wahaniom. Wspomniany wzrost 6,6% może więc być efektem jedynie czasowego zwiększenia popytu na produkty mleczarskie.
Z drugiej jednak strony, tak znacznej poprawy stawek nie było od początku bieżącego roku i jeśli kolejne notowania przyniosą dalszy wzrost cen – to po niespełna dwóch latach kryzysu będzie można się spodziewać początku poprawy sytuacji na rynku mleka. Pamiętajmy jednak, że będzie ona postępowała wolno i – jak twierdzi wielu ekonomistów – na perspektywę powrotu rekordowych stawek powyżej 1,5 zł/l raczej nie ma co liczyć.
mj/GDT
Fot. Fonterra ”Dairy for life”