Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po niewielkim wzroście (o 1,4%) na początku marca br. – zanotowano spadek średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Tym razem obniżył się on o 2,9%.
W największym stopniu tj. o 7% do 4083 USD/t straciła kazeina podpuszczkowa, bezwodny tłuszcz mleczny (o 6,5% do 3014 USD/t) oraz ser cheddar (o 5,6% do 2441 USD/t). Niższe stawki dotyczyły również masła, odtłuszczonego mleka w proszku i pełnego mleka w proszku, za które płacono odpowiednio 2733 USD/t (o 2,8% mniej), 1731 USD/t (o 2,5% mniej) oraz 1971 USD/t (o 0,8% mniej).
W lepszej sytuacji w stosunku do ostatniego notowania znalazły się tylko dwa produkty: laktoza i maślanka w proszku. O ile w przypadku tej pierwszej stawka poprawiła się tylko o 0,8% (do 624 USD/t), o tyle maślanka w proszku podrożała aż o 6,4% osiągając cenę 1545 USD/t).
opr. mj
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Fonterra: niewielki spadek cen
Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło spadek średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.