Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po dwóch kolejnych wzrostach odpowiednio o 2,1% i 3,8% – zanotowano niewielkie obniżenie cen średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Ceny spadły przeciętnie o 1,4% (notowanie z 3 maja br.).
Największe obniżki tj. o 5,5% do 2601 i 1366 USD/t objęły odpowiednio masło i maślankę w proszku. Spadły także ceny odtłuszczonego mleka w proszku (o 3,6% do 1676 USD/t), laktozy (o 2,7% do 693 USD/t) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 1,6% do 3195 USD/t).
W przypadku pozostałych produktów zanotowano niewielki wzrost. Stawki kazeiny podpuszczkowej wzrosły o 3,5% do 5024 USD/t, sera cheddar o 1,8% do 2727 USD/t, zaś pełnego mleka w proszku o symboliczne 0,7% do 2176 USD/t.
mj/GDT
Fot. Fonterra ”Dairy for life”
StoryEditor
Fonterra: niewielki spadek cen mleka
Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło 1,4-proc. spadek średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.