Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano podwyższenie średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 18 października br. poprawiły się przeciętnie o 1,4%. To potwierdzenie zwyżkowego trendu, który z wyjątkiem notowania z 4 października trwa od początku sierpnia br.
Największy wzrost cen dotyczył laktozy (o 5,6% do 5007 USD/t), pełnego mleka w proszku (o 2,9% do 2760 USD/t) oraz masła (2,6% do 3984 USD/t). Z drugiej strony zanotowano obniżki w przypadku kazeiny podpuszczkowej, sera cheddar i odtłuszczonego mleka w proszku, odpowiednio o 4,5% (do 6286 USD/t), 3,7% (do 3290 USD/t) oraz 0,3% (do 2204 USD/t).
mj/GDT
Fot. Sierszeńska