Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po ostatnim spadku z połowy marca br. o 2,9% – zanotowano niewielki wzrost średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Ceny wzrosły przeciętnie o 2,1% (notowanie z 5 kwietnia br.).
W największym stopniu tj. 11,8% do 4438 USD/t zyskała kazeina podpuszczkowa, ser cheddar (o 10,5% do 2778 USD/t), bezwodny tłuszcz mleczny (o 6,7% do 3203 USD/t) oraz laktoza (o 6,2% do 661 USD/t). Indeks poprawił się także w przypadku pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku o odpowiednio 1,5% do 2013 USD/t i 0,1% do 1721 USD/t.
W gorszej sytuacji – w stosunku do ostatniego notowania – znalazły się natomiast dwa produkty: masło i maślanka w proszku. O ile w przypadku tego pierwszej stawka spadła o 2% do 2702 USD/t, o tyle ceny maślanki obniżyły się aż o 8,2% do 1395 USD/t).
opr. mj
Fot. Jajor
StoryEditor
Fonterra: niewielki wzrost cen
Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło niewielki wzrost średniej ceny produktów mleczarskich we wszystkich kontraktach terminowych.