Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) po ostatnim wzroście (4 kwietnia br. o 1,6%) zanotowano kolejną podwyżkę średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Notowanie z 18 kwietnia br. przyniosło wzrost stawki na poziomie 3,1%.
Co podrożało?
Największa podwyżka dotyczyła najważniejszych produktów mleczarskich tj. odtłuszczonego mleka w proszku (o 7,1% do 2044 USD/t), pełnego mleka w proszku (o 3,5% do 2998 USD/t), masła (o 2,9% do 4892 USD/t) oraz sera cheddar (o 6% do 3462 USD/t). Niewielki spadek cen dotyczył z kolei kazeiny podpuszczkowej (o 3,8% do 6020 USD/t) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (0,5% do 5930 USD/t).
Za masło o 5% więcej
W Polsce na początku kwietnia br. za masło w blokach płacono przeciętnie 17,04 zł/kg, a za masło konfekcjonowane – 18,53 zł/kg, tj. odpowiednio o 5% i 3% więcej niż przed miesiącem. Z kolei za odtłuszczone mleko w proszku (OMP) polskie zakłady mleczarskie uzyskiwały średnio 7,73 zł/kg (o 5% mniej niż przed miesiącem), zaś ceny pełnego mleka w proszku (PMP; 11,75 zł/kg), zwiększyły się w ciągu miesiąca o 4%.
Nadal na dużo wyższym poziomie
Niezależnie od niewielkich wahań, ceny powyższych produktów na rynku krajowym nadal pozostają na dużo wyższym poziomie niż rok temu. W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. za masło konfekcjonowane płacono o 52% więcej, a za mało w blokach aż 69% więcej. Z kolei OMP i PMP były drożne o odpowiednio 11 i 35%.
mj/GDT/ARR
Fot. Sierszeńska, rys. Jajor