Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano niewielkie obniżenie średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Ceny pogorszyły się przeciętnie o 0,4% (notowanie z 5 lipca br.).
Niewielkim pocieszeniem może być fakt, że stawki spadły po dwóch kolejnych wzrostach i jednym notowaniu (z 15 czerwca), w którym ceny pozostały na podobnym poziomie. Co więcej, obniżka jest o 1% i 2,5% mniejsza niż odpowiednio w notowaniach z 15 marca i 3 maja.
Największe spadki tj. o 7,5% do 1552 USD/t oraz 3,1% do 2828 USD/t objęły odpowiednio maślankę w proszku i masło. Nieco mniej obniżyły się stawki pełnego mleka w proszku (o 1,6% do 2062 USD/t), laktozy (o 1,2% do 750 USD/t) oraz sera cheddar (o 0,5% do 2902 USD/t).
W przypadku pozostałych produktów zanotowano niewielki wzrost cen. Stawki kazeiny podpuszczkowej, odtłuszczonego mleka w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego zwiększyły się odpowiedni o 4,9% do 5227 USD/t, 2,6% do 1938 USD/t oraz 1,1% do 3621 USD/t.
mj/GDT
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Fonterra: spadek cen
Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło 0,4-proc. spadek średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.