Około 10 tys. ton – taką ilość proszków mlecznych zamierzają wspólnie wyeksportować w bieżącym roku do krajów Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu polska firma Laktopol wraz z nowozelandzkim koncernem Fonterra.
Współpraca firm rozpoczęła się 2 lata temu. Do tej pory udało się dopracować wystandaryzowany proszek mleczny o nazwie „Fat Filled Milk Powder Instant”. W planach są kolejne. Chodzi o to, by dotrzeć do większej liczby konsumentów i wykorzystać szansę, jaką niesie ze sobą rozwój rynków trzeciego świata.
– Dywersyfikacja rynków zbytu oraz polskich produktów mleczarskich przeznaczonych na eksport pomaga budować odporność gospodarczą w polskim sektorze mleczarskim. Partnerstwo w aspektach technicznych, sprzedażowych i planowania biznesu pomiędzy firmami z Nowej Zelandii a polskimi przedsiębiorstwami może pomóc doprowadzić do tej dywersyfikacji – czytamy w komunikacie prasowym firmy Laktopol.
Grupa Polindus-Laktopol przerabia (w trzech zakładach produkcyjnych) łącznie w ciągu roku ok. 1 mld litrów mleka, zatrudnia ok. 600 osób, a jej roczny obrót to ok. 1,4 mld złotych.
opr. mj
Fot. Sierszeńska