StoryEditor

Fonterra: wzrost cen

Ostatnie notowanie aukcji Fonterry przyniosło 3,4-proc. wzrost średniej ceny produktów mleczarskich ze wszystkich kontraktów terminowych.
03.06.2016., 16:06h

Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) – po spadku  o 1,4% i wzroście o 2,6% – zanotowano kolejne niewielkie podwyższenie cen średniego indeksu cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie. Ceny poprawiły się tym razem przeciętnie o 3,4% (notowanie z 1 czerwca br.).

Największe podwyżki tj. o 14,2% do 1765 oraz 12,1% do 1867 USD/t objęły odpowiednio maślankę w proszku i odtłuszczone mleko w proszku. Nieco mniej wzrosły stawki sera cheddar (o 7,8% do 2669 USD/t), laktozy (o 4,7% do 750 USD/t), masła (o 3,2% do 2762 USD/t), a także bezwodnego tłuszczu mlecznego (o 2,8% do 3444 USD/t).

W przypadku pozostałych produktów zanotowano niewielki spadek cen. Stawki pełnego mleka w proszku obniżyły się o 1,7% do 2205 USD/t, zaś kazeiny podpuszczkowej o 1,6% do 5035 USD/t.

mj/GDT

Fot. Fonterra ”Dairy for life”

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:16