Na ostatniej internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) zanotowano podwyższenie średniego indeksu cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie. Ceny w notowaniu z 1 listopada br. poprawiły się przeciętnie o 11,4%. Tak wysokiego wzrostu nie było od sierpnia, kiedy to stawki wzrosły o 12,7%.
Największy wzrost cen dotyczył pełnego mleka w proszku (o 19,8% do 3317 USD/t), odtłuszczonego mleka w proszku (o 6,5% do 2329 USD/t) a także masła (o 4% do 4146 USD/t). Z drugiej strony zanotowano obniżki w przypadku maślanki w proszku, kazeiny podpuszczkowej i laktozy, odpowiednio o 5,4% (do 2248 USD/t), 4,8% (do 6025 USD/t) oraz 4% (do 755 USD/t).
Bieżące notowanie potwierdza zwyżkowy trend na rynku mleka, który miał swój początek na światowych rynkach w czerwcu br. Jak w najnowszym raporcie, prognozuje IERiGŻ, ceny skupu mleka w 2017 roku będą nadal rosnąć. W Polsce mają się wahać w granicach 115–121 zł/100 l, a w czwartym kwartale wzrosną do 124–130 zł/100 l. To przełoży się na wyższą ok. 15% średnioroczną cenę skupu niż w 2016 roku, tj. niespełna 125 zł/100 l.
mj/GDT/IERiGŻ
Fot. Sierszeńska