Z nowozelandzkiego koncernu mleczarskiego Fonterra będzie musiało odejść więcej pracowników niż pierwotnie planowano. Firma poinformowała dzisiaj, że w spółdzielni zredukowanych będzie 750 stanowisk pracy, najpierw mówiono o redukcji 523 etatów. Według informacji Theo Spierings – prezesa Fonterry, znaczne zmniejszenie zatrudnienia jest efektem obecnie przeprowadzanej optymalizacji rentowności przedsiębiorstwa. – Jej celem jest przede wszystkim utrzymanie konkurencyjności koncernu w trudnym okresie na rynku mleka oraz oszczędzanie na kosztach – powiedział Spierings. Powinno to także uwolnić środki finansowe niezbędne do sfinansowania pomocy dostawcom mleka popadającym w biedę.
W sierpniu br. Fonterra równocześnie z obniżką cen skupu mleka zaoferowała własnym dostawcom dwuletni nieoprocentowany kredyt na poprawę płynności finansowej gospodarstw rolnych. Obecna redukcja etatów powinna przynieść oszczędności rzędu 56 mln euro. AgE (les)