Możliwość rozpoczęcia eksportu w ten rejon świata to dobra wiadomość dla francuskich producentów wołowiny. Cały czas zależy im jednak także na zdobyciu pozostałych rynków, ponieważ handel z tymi krajami niesie ze sobą duży potencjał ekonomiczny, który może regularnie wzrastać.
Eksport mięsa do Indii nie byłby możliwy, gdyby nie fakt, że Francja uzyskała status kraju o znikomym ryzyku wystąpienia gąbczastej encefalopatii bydła (BSE). Wcześniej Francuzów obowiązywały restrykcje i zakaz eksportu. Jednocześnie jeszcze w październiku 2014 r. Unia Europejska podpisała z Singapurem umowę o wolnym handlu, która ma wejść w życie na początku 2016 r.
Natomiast w sierpniu br. przedstawiciele UE podpisali podobne porozumienie z Wietnamem. Jest to część strategii polegającej na zwiększeniu unijnego eksportu na rynki azjatyckie oraz dywersyfikacji rynków zbytu wobec rosyjskiego embarga importowego. ag, na podst. FAMMU/FAPA
Fot. M. Wieczorek