U źródeł obniżki leżą spadki cen mleka w poszczególnych mleczarniach koncernu. Co istotne, od 2014 r. zmienia się także sposób obliczania gwarantowanej ceny skupu mleka przez Friesland Campina. Wcześniej składowymi ceny mleka surowego były zawartość białka i tłuszczu mlecznego, ale od 2014 pod uwagę brana jest również zawartość laktozy.
Koncern ustalił cenę tłuszczu mlecznego na poziomie 350,96 EUR/100 kg, ponadto 100 kilogramów białka mlecznego wyceniono na 701,93 EUR, a laktozy na 70,19 EUR/100 kg.
Nowy system obliczania spowodował, że aktualne ceny białka oraz tłuszczu są zupełnie inne, niż te w ostatnich latach. Średnia gwarantowana cena Friesland Campina, jaką rolnicy otrzymywali za mleko w 2013 roku, osiągnęła poziom 39,44 EUR/100 kg i była o 16,71% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 r., kiedy wynosiła 33,80 EUR/100 kg – informuje FAMMU/FAPA.
e-abi