StoryEditor

GDT: dawno nie było takich spadków!

Trzeci raz z rzędu obserwujemy spadki na nowozelandzkiej giełdzie mleczarskiej. Tym razem jednak spadek wyniósł aż 3,5%.
09.11.2017., 15:11h
Po największym spadku od 6 miesięcy z 3 października indeks cenowy wyniósł 1 050 pkt. Na kolejnej aukcji z 17 października redukcja nie była tak znacząca, ale znowu się pojawiła. Tym razem, event z 7 listopada przyniósł spadek o kolejne 3,5%. Obecnie indeks cenowy wynosi 1 039 pkt. 




Ceny których produktów spadły najbardziej?
  • pełne mleko w proszku - spadek o 5,5%;
  • kazeina podpuszczkowa - spadek o 4,0%;
  • masło - spadek o 3,6%;
  • ser cheddar - spadek o 2,8%.


Wzrosła wartość dla następujących towarów:
  • maślanka w proszku - wzrost o 7,2%;
  • odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 1,2%;
  • bezwodny tłuszcz mleczny - wzrost o 0,5%.


Laktoza była jedynym produktem, który nie był oferowany ani sprzedany w tej i dwóch poprzednich aukcjach. 


Podczas ostatniego eventu sprzedano łącznie 35 072 MT towarów, czyli nadal obserwujemy tendencję spadkową sprzedanych towarów - podczas poprzedniej aukcji było ich  35 669 MT.


Kolejna aukcja na internetowej platformie GDT odbędzie się we wtorek 21 listopada 2017 r.. Wtedy też na giełdzie zagoszczą po raz pierwszy polskie produkty mleczarskie, a to za sprawą Polish Dairy. Więcej na ten temat TUTAJ.
al na podst. GDT
CZYTAJ TAKŻE:
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 20:23