
Ostatnia aukcja z 5 grudnia 2017 roku na nowozelandzkiej platformie aukcyjnej Global Dairy Trade przyniosła stabilizację indeksu cenowego, który przez ostatnie kilka tygodni charakteryzował się tendencją spadkową. Tym razem indeks delikatnie się podniósł z 969 (aukcja z 21 listopada) do 974, czyli o 0,4%.

Ceny jakich produktów obniżyły się od ostatniej aukcji?
- Masło - spadek o 11,1%;
- ser cheddar - spadek o 3,9%;
- bezwodny tłuszcz mleczny - spadek o 0,6%.
Wzrosły ceny następujących produktów:
- odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 4,7%;
- maślanka w proszku - wzrost o 4,3%;
- kazeina podpuszczkowa - wzrost o 3,4%;
- pełne mleko w proszku - wzrost o 1,7%;
Nie opublikowano cen dla laktozy, która została sprzedana po cenie początkowej w niewielkiej ilości.
Na aukcji sprzedano 29 514 ton produktów, co oznacza spory spadek od ostatniej aukcji, kiedy sprzedano 35 042 ton towarów. W akcji brało udział 160 kupujących, z których 123 dokonało zakupu.
Kolejna aukcja na internetowej platformie GDT odbędzie się we wtorek 19 grudnia 2017 r.
al na podst. Global Dairy Trade