Aukcja, która odbyła się 3 października 2017 roku na nowozelandzkiej platformie aukcyjnej Global Dairy Trade okazała się przynieść największy spadek od ponad pół roku. Indeks cenowy spadł o 2,4% do 1050 punktów, podczas gdy na poprzedniej aukcji z 5 września 2017 roku wynosił 1 066 punktów.
Podobny spadek obserwowaliśmy na początku sierpnia tego roku, jednak październikowa aukcja nie wróży dobrze.
Ceny jakich produktów obniżyły się od ostatniej aukcji?
- Maślanka w proszku - spadek o 10,3 %;
- masło - spadek o 3,6%;
- bezwodny tłuszcz mleczny - spadek o 3,4%;
- pełne mleko w proszku - spadek o 2,7%;
- odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 1,4%.
Jedynymi produktami, których ceny wzrosły, były:
- ser cheddar - wzrost o 1,9%;
- kazeina podpuszczkowa - wzrost o 0,9%.
Laktoza nie była oferowana ani sprzedawana na tej aukcji.
źródło: GDT
Na aukcji sprzedano 37,990 ton produktów, co oznacza spory wzrost od ostatniej aukcji, kiedy sprzedano 33,501 ton towarów.
Kolejna aukcja na internetowej platformie GDT odbędzie się we wtorek 17 października 2017 r.
CZYTAJ TAKŻE:
Global Dairy Trade wraz z European Energy Exchange pracują nad stworzeniem nowej, europejskiej platformy aukcyjnejdla produktów mleczarskich. Więcej na ten temat TUTAJ.
al na podst. Global Dairy Trade
fot.iStock/leaftv