Poprzednia aukcja z 3 października przyniosła największy spadek od ponad pół roku, a indeks cenowy wyniósł 1 050 pkt. I tym razem nowozelandzka platforma aukcyjna Global Dairy Trade odnotowuje obniżki. Ostatni event, który odbył się 17 października, zakończył się redukcją indeksu cenowego o 1,0%, do poziomu 1 039 pkt.
Na ostatniej aukcji spadły ceny prawie wszystkich oferowanych produktów:
- Kazeina podpuszczkowa - spadek o 8,6%;
- odtłuszczone mleko w proszku - spadek o 5,6%;
- masło - spadek o 2,5%;
- pełne mleko w proszku - spadek o 0,5%;
- ser cheddar - spadek o 0,1%.
Bezwodny tłuszcz mleczny to jedyny produkt, którego wartość wzrosła podczas tej aukcji - o 5,2%.
Maślanka w proszku nie pojawiła się w ofercie w czasie ostatniego eventu. Podobnie było z laktozą, która nie została oferowana ani sprzedana podczas ostatnich dwóch październikowych aukcji.
źródło:GDT
Tym razem na giełdzie Fonterry sprzedano 35 669 MT towarów co jest nieznacznym spadkiem wobec ilości sprzedanej poprzednio, czyli 37 990 MT.
Tym razem na giełdzie Fonterry sprzedano 35 669 MT towarów co jest nieznacznym spadkiem wobec ilości sprzedanej poprzednio, czyli 37 990 MT.
Kolejna aukcja na internetowej platformie GDT odbędzie się we wtorek 7 listopada 2017 r., a już trzy tygodnie później, 21 listopada po raz pierwszy na GDT pojawią się polskie produkty mleczarskie, a to za sprawą Polish Dairy. Więcej na ten temat TUTAJ.
al na podst. GDT
CZYTAJ TAKŻE:
Global Dairy Trade wraz z European Energy Exchange pracują nad stworzeniem nowej, europejskiej platformy aukcyjnej dla produktów mleczarskich.