Na ostatniej (21 styczeń br.) internetowej platformie handlowej nowozelandzkiej mleczarni Fonterra (Global Trade Dairy) wyrosła średnia cena kontraktów terminowych zawieranych na wszystkie produkty mleczarskie o 1,4% i wyniosła 5025 USD/tonę produktów mleczarskich. Tym samym pierwszy raz w historii tej giełdy przekroczono kwotę 5 tys. USD/t. W porównaniu do giełdy z pierwszego tygodnia stycznia br. zdrożało przede wszystkim masło o 10,8% do poziomu 4657 USD/t oraz mleczny koncentrat białkowy o 7,2%, za który płacono 9657 USD/t. Cena pełnego mleka w proszku (PMP) wzrosła tylko o 0,1% (4943 USD/t, a odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) nieznacznie spadła, tj. o 0,5% do poziomu 4698 USD/t. Wyższą cenę uzyskiwano z suszoną maślankę, której średnia cena wyniosła 5244 USD/t. W trzecim tygodniu stycznia na giełdzie Fonterry znacząco zdrożał ser Cheddar o 10,4% i uzyskał średnią cenę 5133 USD/t.
les