Jednak są i tacy, którzy traktują RHD, jako dodatkowe źródło dochodu i przy obecnych kosztach nie opłaca się przetwórstwo i sprzedaż mięsa, więc np. świnie sprzedają w skupie.
Wzrost kosztów produkcji uderza w hodowców bydła
- Sama cena transportu z 2,5 zł/km wzrosła do 4,5 zł/km. Znacząco wzrosły ceny energii i koszty pracownicze. Za obróbkę kg mięsa trzeba było zapłacić 2 zł teraz trzeba zapłacić 4 zł/kg. W 2019 r. cena mięsa burgerowego, czyli najtańszych elementów tuszy wołowej w hurcie kształtowała się na poziomie 28 zł/kg, w tym momencie jest to 46 zł/kg. Można powiedzieć, że ceny wzrosły o około 30-40%. Przekłada się to niestety na zatory płatnicze w szeroko pojętej gastronomi, a uwielbiane przez Polaków burgery niestety oprócz w zrostu cen mają mniejszą zawartość mięsa np....