Pod koniec lutego KE sprzedała ponad 4,3 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku według ustalonej ceny minimalnej 110 € / 100 kg w ramach interwencyjnego skupu. Jest to jednak najniższa cena sprzedaży od początku procedury przetargowej i spotkała się z ostrą krytyką ze strony europejskich producentów mleka.
Europejska Rada ds. Mleka apelowała o zmniejszenie zapasów interwencyjnych, ale nie w sposób, który będzie szkodliwy dla rynku (sprzedaż poniżej wartości rynkowej produktu).
Od grudnia 2016 r. w ramach 17 przetargów sprzedano 6,4 tys. ton OMP. Około 380 tys. ton nadal znajduje się w europejskim magazynie interwencyjnym. Obecna cena rynkowa odtłuszczonego mleka w proszku spadła do 137 € za 100 kg.
- Niestety odtłuszczone mleko w proszku nie zostało sprzedane, tylko wyrzucone. Ustalona cena jest skandalicznie niska - mówił oburzony Romuald Schaber, przewodniczący Europejskiej Rady ds. Mleka.
Podkreślił, że ma wrażenie, że komisarz ds. rolnictwa próbuje pozbyć się zapasów bez obaw o konsekwencje.
Podkreślił, że ma wrażenie, że komisarz ds. rolnictwa próbuje pozbyć się zapasów bez obaw o konsekwencje.
Sprzedaż mleka w proszku w cenie dumpingowej, jest o tyle niebezpieczna, że biorąc pod uwagę obecną sytuację rynkową może sprawić, że warunki dla producentów mleka będą jeszcze trudniejsze.
Przypomnijmy, że w grudniu 2016 r. cena za OMP wynosiła 215,10 € / 100 kg i nie była zadowalająca, a więc trudno się dziwić oburzeniu EMB i EDA jeżeli cena spadła o 100 € za 100 kg.
Przypomnijmy, że w grudniu 2016 r. cena za OMP wynosiła 215,10 € / 100 kg i nie była zadowalająca, a więc trudno się dziwić oburzeniu EMB i EDA jeżeli cena spadła o 100 € za 100 kg.
Rynek OMP wpływa na ceny mleka w UE
W Europie ceny mleka przez ostatnie miesiące były zadowalające dla rolników. Niestety w większości krajów zaczynają wykazywać trend spadkowy. Niemieccy i belgijscy producenci mleka donoszą o obniżce cen o około 4-10 centów w ostatnich tygodniach. Wraz z przewidywanym wzrostem produkcji w nadchodzących miesiącach europejscy producenci mleka zmierzają do kolejnego kryzysu.
Według niektórych metodą poprawy sytuacji na rynku mleka powinno być zracjonalizowanie produkcji i dobrowolne obniżenie ilości produkowanego mleka oraz wytwarzanych przetworów w UE poprzez wprowadzenie limitów, ponieważ braknie mocy przerobowych.
Rynek staje się silnie nasycony, a rozwiązań sytuacji w obliczu kolejnego kryzysu nie ma zbyt wiele, a można powiedzieć nawet ... wcale.
Zdawać by się mogło, że w UE zawiewa powrotem kwot mlecznych... Raczej rzadko słyszy się o dobrowolnym ograniczaniu produkcji i zysków przez rolników oraz mleczarnie, więc będzie to musiało być działanie odgórne - ograniczające.
European Milk Board twierdzi, że interwencja jest nieskuteczna w obliczu chronicznych niestabilności rynku i pogarsza przyszłe ceny sprzedaży mleka, a tym samym przeciwdziała ożywieniu rynku.
Produkcja, według organizacji musi być dostosowana do potrzeb rynku poprzez redukcję objętości.
Produkcja, według organizacji musi być dostosowana do potrzeb rynku poprzez redukcję objętości.
dkol/ na podst. europeanmilkboard.org