StoryEditor

Irlandczycy przejmują polską ubojnię

W ubojni trzody chlewnej ABP Food będzie rozkręcał biznes wołowy. To druga jego inwestycja w Polsce. I pewnie nie ostatnia.
24.01.2014., 13:01h

Popyt na wołowinę wysokiej jakości będzie rósł. Potrzebna jest tylko lepsza współpraca między hodowcami bydła i przetwórcami — uważa Jerome Aherne, szef polskiego oddziału ABP Food.


 Mimo że spożycie wołowiny w naszym kraju spadło na łeb na szyję (z 16 kg w latach 90. do 1,8 kg obecnie) rodzimy rynek przyciąga kolejnych, zagranicznych graczy. Należy do nich ABP Food, jeden z największych europejskich przetwórców mięsa czerwonego. W Wielkopolsce kupił właśnie drugi zakład — dawną ubojnię trzody chlewnej w Kłosowicach.
Przedstawiciele firmy nie chcą ujawnić kwoty inwestycji. Jerome Aherne mówi jedynie o „wielu milionach euro”. Grupa nie podaje też wyników. „Irish Times” pisał w 2012 r., że obroty całej grupy przekroczyły 2,2 mld  EUR i stała się drugim producentem żywności w Irlandii.

gi

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 03:48