O przyszłości polskiej wołowiny
W dyskusji na temat przyszłości sektora wołowiny na globalnym rynku dowiemy się jak kształtuje się światowy rynek, w jaki sposób stać się konkurencyjnym producentem żywca oraz w jaki sposób sprostać wymogom konsumentów. Przedstawione zostaną skuteczne strategie sektora wołowiny w innych krajach oraz jak poradzić sobie z rosnącym trendem wegetarianizmu, w kontekście produkcji wołowiny.
Wyzwania dla producentów
W hali Centralnych Targów Rolniczych w Ptak EXPO w podwarszawskim Nadarzynie eksperci będą dyskutować z jakimi wyzwaniami i barierami będą musieli zmierzyć się polscy hodowcy i producenci żywca, aby produkować wołowinę o dobrym wizerunku i wysokiej powtarzalności.
Po pierwsze współpraca
Bardzo ważnym elementem Forum Wołowiny jest podkreślenie istoty współpracy w łańcuchu żywnościowym. W grupie przedyskutowane zostaną takie zagadnienia jak podwyższenie cen wołowiny dzięki poprawie warunków produkcji wołowina, utrzymania, żywienia i dobrostanu oraz genetyki w stadach bydła mięsnego.
Nowa strategia
Dowiemy się również jakie inicjatywy podejmuje PZPBM oraz które z nich efektywnie wpłyną na poprawę konkurencyjności polskiej wołowiny, nad którą musi popracować wielu producentów.
Wpływ zmian na rynek wołowiny
Podczas konferencji na pewno poruszanym tematem będzie zmiana w przepisach o uboju rytualnym oraz jak zniesienie barier handlowych wpłynie na rynek eksportu wołowiny, który przynosi najwięcej zysków producentom.
Szczegółowa relacja w najbliższym wydaniu (01/2018) Top Agrar Polska w dodatku Top Bydło.
dkol
fot. Kolasińska