Dobra kiszonka z traw to źródło cennych składników pokarmowych. Podstawą do uzyskania paszy dobrej jakości jest przede wszystkim odpowiedni termin zbioru. Jednak, by po zbiorze karma była należycie chroniona, niezbędna jest solidna folia, która zabezpieczy zawartość beli przed czynnikami atmosferycznymi oraz dostępem powietrza.
Pamiętajmy, że na nic zda się najlepsza folia, jeśli nieprawidłowo przygotujemy się do pracy. Jeśli nie dysponujemy utwardzoną powierzchnią, przed rozpoczęciem owijania warto dokładnie przygotować miejsce składowania bel, by po odłożeniu folia nie była uszkadzana, np. przez twarde łodygi chwastów czy korzenie.
Więcej szczegółowych informacji, podpowiedzi jak uniknąć podstawowych błędów oraz ceny folii kiszonkarskiej znajdziecie Państwo w majowym wydaniu "top bydło" na stronie 18.
StoryEditor
Jak dobrze owinąć bele folią kiszonkarską?
Owijanie cylindrycznych bel folią kiszonkarską to jedna z popularniejszych metod konserwowania cennej paszy. Podpowiadamy, jak uniknąć podstawowych błędów.