StoryEditor

Jak rozpoznać chorobę racic?

U bydła mlecznego występuje cała gama schorzeń racic. Jak rozpoznać, która choroba pojawiła się w stadzie? Co zrobić, by jej zapobiec?
21.08.2017., 16:08h
Długowieczność krów zależy od wielu czynników. Sama genetyka i odpowiednie żywienie nie wystarczą. Często zdrowie racic jest kluczowym elementem utrzymania dobrostanu zwierząt. Jakie choroby racic pojawiają się najczęściej, czym się charakteryzują i jak im zapobiegać?

Ochwat

Ochwat bydła to aseptyczne, rozlane zapalenie tworzywa ściany racic. Uszkodzone zostają ściany boczne, przednia i podeszwa, a to za sprawą zniszczonych naczyń włosowatych. Objawy ochwatu to między innymi:
  • racice robią się wklęsłe;
  • racice przyrastają w nieprawidłowy sposób;
  • krowa kuleje;
  • krowa leży na boku, wstaje z trudnością;
  • choroba atakuje zazwyczaj dwie tylne lub przednie kończyny;
  • czerwone podeszwy.
Profilaktyka to przede wszystkim:
  • unikanie innych chorób, przede wszystkim kwasicy, a także mastitis, zapalenia macicy, zatrzymanie łożyska;
  • unikanie nagłej zmiany dawki pokarmowej i błędów żywieniowych, szczególnie u wysokowydajnych krów.

Choroba Mortellaro

Bakteryjne zakażenie spowodowane przede wszystkim złą higieną. Bakterie powodują zakażenie skóry racicy, głównie od tylnej strony.
Objawy to w większości przypadków:
  • bolesne, czerwonawe, wyglądające jak maliny wrzody, w późniejszej fazie choroby porastające włosami;
  • wrzody mogą rozciągać się aż do przodu podeszwy;
  • krwawienie;
  • w zmienionych tkankach gromadzą się bakterie anaerobowe, których liczba wzrasta wraz z rozwojem choroby;
  • krowa kuleje za sprawą silnego bólu.
Jak uchronić się przed schorzeniem?
  • Regularna korekcja racic;
  • kontrola zakupionych sztuk i 2-tygodniowa kwarantanna przed wprowadzeniem do stada;
  • kąpiele racic;
  • regularne ścielenie, unikanie wilgotnego podłoża.

Zanokcica

Choroba szpary międzyracicznej, często spotykana w stadach bydła mlecznego. Ropiejące zakażenie spowodowane przez bakterie, które najpierw atakuje szparę międzyraciczną, a później przesuwa się w głąb tkanki racicy. Łatwiej o nią w czasie wilgotnych, upalnych dni. Choroba objawia się:
  • zaczerwienioną, opuchniętą okolicą szpary międzyracicznej;
  • zazwyczaj w racicy jednej kończyny, rzadziej w wielu;
  • silna kulawizna;
  • gorączka;
  • w późniejszej fazie atakuje tkanki wewnętrzne racicy;
  • martwica tkanki.
Jak zapobiegać?
  • konieczna kontrola zakupionych zwierząt i 2-tygodniowa kwarantanna;
  • regularna korekcja racic;
  • niedopuszczenie do zbytniego zawilgocenia legowisk.

Wrzód podeszwy

Choroba będąca skutkiem przede wszystkim złego ukształtowania i twardości racic. Pojawiające się martwicze wrzody na podeszwie i w okolicy opuszki często krwawią i postępują. Objawy choroby to:
  • zmiana koloru podeszwy;
  • twardy wcześniej róg robi się miękki i bolesny;
  • martwicze, krwawiące wrzody;
  • kulawizna pojawiająca się z dnia na dzień.
Jak uchronić się przed chorobą:
  • korekcja racic jest konieczna - co najmniej 2 razy w roku;
  • higiena racic, połączona z kąpielami utwardzającymi róg racicy;
  • kontrola kształtu racicy.
Każdej z chorób towarzyszy przede wszystkim ból, którego można uniknąć stosując podstawowe zasady higieny i przeprowadzając regularną korekcję racic. Kontrolując kończyny oszczędzamy sobie wydatków, a zwierzętom dyskomfortu, cierpienia i spadku wydajności.    al
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 12:50