Długowieczność krów zależy od wielu czynników. Sama genetyka i odpowiednie żywienie nie wystarczą. Często zdrowie racic jest kluczowym elementem utrzymania dobrostanu zwierząt. Jakie choroby racic pojawiają się najczęściej, czym się charakteryzują i jak im zapobiegać?
Ochwat
Ochwat bydła to aseptyczne, rozlane zapalenie tworzywa ściany racic. Uszkodzone zostają ściany boczne, przednia i podeszwa, a to za sprawą zniszczonych naczyń włosowatych. Objawy ochwatu to między innymi:
- racice robią się wklęsłe;
- racice przyrastają w nieprawidłowy sposób;
- krowa kuleje;
- krowa leży na boku, wstaje z trudnością;
- choroba atakuje zazwyczaj dwie tylne lub przednie kończyny;
- czerwone podeszwy.
Profilaktyka to przede wszystkim:
- unikanie innych chorób, przede wszystkim kwasicy, a także mastitis, zapalenia macicy, zatrzymanie łożyska;
- unikanie nagłej zmiany dawki pokarmowej i błędów żywieniowych, szczególnie u wysokowydajnych krów.
Choroba Mortellaro
Bakteryjne zakażenie spowodowane przede wszystkim złą higieną. Bakterie powodują zakażenie skóry racicy, głównie od tylnej strony.
Objawy to w większości przypadków:
- bolesne, czerwonawe, wyglądające jak maliny wrzody, w późniejszej fazie choroby porastające włosami;
- wrzody mogą rozciągać się aż do przodu podeszwy;
- krwawienie;
- w zmienionych tkankach gromadzą się bakterie anaerobowe, których liczba wzrasta wraz z rozwojem choroby;
- krowa kuleje za sprawą silnego bólu.
Jak uchronić się przed schorzeniem?
- Regularna korekcja racic;
- kontrola zakupionych sztuk i 2-tygodniowa kwarantanna przed wprowadzeniem do stada;
- kąpiele racic;
- regularne ścielenie, unikanie wilgotnego podłoża.
Zanokcica
Choroba szpary międzyracicznej, często spotykana w stadach bydła mlecznego. Ropiejące zakażenie spowodowane przez bakterie, które najpierw atakuje szparę międzyraciczną, a później przesuwa się w głąb tkanki racicy. Łatwiej o nią w czasie wilgotnych, upalnych dni. Choroba objawia się:
- zaczerwienioną, opuchniętą okolicą szpary międzyracicznej;
- zazwyczaj w racicy jednej kończyny, rzadziej w wielu;
- silna kulawizna;
- gorączka;
- w późniejszej fazie atakuje tkanki wewnętrzne racicy;
- martwica tkanki.
Jak zapobiegać?
- konieczna kontrola zakupionych zwierząt i 2-tygodniowa kwarantanna;
- regularna korekcja racic;
- niedopuszczenie do zbytniego zawilgocenia legowisk.
Wrzód podeszwy
Choroba będąca skutkiem przede wszystkim złego ukształtowania i twardości racic. Pojawiające się martwicze wrzody na podeszwie i w okolicy opuszki często krwawią i postępują. Objawy choroby to:
- zmiana koloru podeszwy;
- twardy wcześniej róg robi się miękki i bolesny;
- martwicze, krwawiące wrzody;
- kulawizna pojawiająca się z dnia na dzień.
Jak uchronić się przed chorobą:
- korekcja racic jest konieczna - co najmniej 2 razy w roku;
- higiena racic, połączona z kąpielami utwardzającymi róg racicy;
- kontrola kształtu racicy.
Każdej z chorób towarzyszy przede wszystkim ból, którego można uniknąć stosując podstawowe zasady higieny i przeprowadzając regularną korekcję racic. Kontrolując kończyny oszczędzamy sobie wydatków, a zwierzętom dyskomfortu, cierpienia i spadku wydajności. al