Na otwartej po raz 159 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po dwumiesięcznych spadkach odnotowano wzrost średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych o 0,8% w stosunku do stawki sprzed dwóch tygodni. Stawka ta wyniosła 2,25 tys. dol/t (to o 55,3% mniej niż wynosił odnotowany na początku lutego 2014 rekord). Niewielkie zwyżki dotyczyły cen laktozy, mleka w proszku (odtłuszczonego i pełnotłustego) oraz kazeiny, która podrożała aż 18%. Ten ostatni wynik sprawił właśnie, że nastąpiła średnia zwyżka. Spadki w dalszym ciągu utrzymały się w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego, masła, sera cheddar i maślanki w proszku.
Jeśli chodzi o ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 2,3% drożej niż na poprzednim przetargu (16 lutego) osiągnęły poziom 1,8 tys. USD/t (za kontrakty na maj płacono nawet o 3,1% więcej niż przed dwoma tygodniami). Tona tego przetworu mlecznego nadal kosztowała średnio o 10 dolarów więcej niż miesiąc wcześniej (na przetargu 2 lutego 2016 r.) – informuje FAPA. Oprac. ag
StoryEditor
Kazeina podniosła średnią na aukcji Fonterry
W pierwszym dniu marca br. na internetowej aukcji Fonterry po dwóch miesiącach spadków wreszcie zaobserwowano wzrost średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych. Podrożała głównie kazeina - aż o 18%, a także nieznacznie mleko w proszku oraz laktoza.