StoryEditor

Ketoza – problem co piątej krowy w Polsce!

- Co piąta oceniana krowa w naszym kraju jest zagrożona subkliniczną ketozą - alarmował prof. Krzysztof Słoniewski z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka podczas Podlaskiego Forum Bydła w Piątnicy k. Łomży.To najważniejszy wniosek z prowadzonej w całym kraju od kwietnia br. przez PFHBiPM nowej usługi identyfikującej ketozę w stadach.
26.11.2013., 12:11h

Stopień zagrożenia definiowany jest poprzez procentowy udział krów z ketozą w grupie krów do 60 dnia laktacji. Alarmujący jest analizowany w mleku poziom kwasu beta-hydroksymasłowego (BHM), który przekracza1,4 mmol/l u co najmniej 10% zwierząt.

Jak wynika z analizy prof. Słoniewskiego, taka sytuacja dotyczyła 20% krów w pierwszej, 16% krów w drugiej oraz 23% krów w trzeciej i późniejszej laktacji. Problem w największym stopniu dotknął zwierzęta z wysokim potencjałem produkcji mleka, które są nieprawidłowo żywione. - Subkliniczna ketoza prowadzi do obniżenia wydajności mleka, która może sięgać nawet 300 l w laktacji. To przekłada się na straty rzędu ok. 130 mln zł w skali kraju - szacował prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Spotkanie odbyło się w dniach 23-24 listopada. Przybyło na nie ok. 200 uczestników. Pełną relacją zamieścimy w wydaniu 1/2014 „top agrar Polska". mj

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. grudzień 2024 02:17