Polski sektor wołowiny rozwija się głównie dzięki eksportowi, który konsumuje ok. 80% krajowej produkcji. Choć cały czas w strukturze wywozu dominują państwa UE, takie jak Włochy, Niemcy i Holandia, a także Francja (w przypadku mięsa mrożonego), coraz większe możliwości zbytu pojawiają się ze strony tzw. krajów trzecich. Niestety, lepsze wyniki w eksporcie tylko w niewielkim stopniu przekładają się na wyższe ceny żywca w skupie.
Jaka przyszłość czeka polski sektor wołowiny? Jak rozwijać rynki eksportowe i krajowe spożycie, żeby rolnicy mogli liczyć na godziwe ceny – na te i wiele innych pytań odpowiadamy w relacji z II Forum Sektora Wołowiny na łamach „top bydło”. Czytaj artykuł „Kierunek na jakość”, str. 30–32.
Nie masz jeszcze prenumeraty papierowej lub elektronicznej? Możesz ją zamówić korzystając z tego Fornularza.
mj
Fot. Jajor