1 września br. na internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie wzrósł o 10,9%. Jest to druga z kolei sesja, na której odnotowano znaczący wzrost tego indeksu, tj. pow. 10%. We wrześniu najwięcej zdrożała maślanka w proszku, tj. o 30% i osiągnęła cenę 1829 USD/t. Za pełne mleko w proszku (PMP) płacono 2078 USD/t (wzrost o 12,1%), a za odtłuszczone mleko w proszku (PMP) można było otrzymać 1698 USD/t (wzrost o 11,7%). Znacznie, tj. o 11,7% zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny, za który płacono 3029 USD/t. Na pierwszej we wrześniu br. aukcji Fonterry za masło można było uzyskać 2746 USD/t (wzrost o 8,1%), a za kazeinę podpuszczkową 5779 USD/t (wzrost o 6,3%). Na tej giełdzie za ser Cheddar zdrożał o 4,7%, tj. do poziomu 2913 USD/t. Jednym produktem, którego cena spała na aukcji Fonterry w dniu 1 września br. była laktoza, z którą płacono 483 USD/t (spadek o 4%). Kolejna giełda Fonterry odbędzie się 15 września br. les/Fot.Sierszeńska