Przeciętna zapłata oferowana producentom mleka w skupie w stosunku do grudnia (112,89 zł/100 l) spadła o 1,1%, a w porównaniu z analogicznym okresem rok temu – o 8,5% (tj. 10,4 zł/100 l). To kolejny spadek, który (z wyjątkiem września ub.r.) trwa nieprzerwanie od początku 2015 roku. Średnio w ciągu ubiegłego roku producenci otrzymywali za swój produkt 113,88 zł/100 l. Tak niskiej ceny za mleko nie było od 2010 roku, kiedy to przeciętne stawki za mleko w skupie wynosiły 105,7 zł/100 l.
Rynek światowy
Kolejne spadki cen są pokłosiem zniżkowego trendu na rynku światowym, jednym z wyznaczników którego jest internetowa platforma handlowa koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade). Od początku roku średni indeks cen kontraktów terminowych na produkty mleczarskie znajdował się pod kreską we wszystkich czterech notowaniach od początku 2016 r.
Podlaskie górą
Najwięcej za mleko w styczniu 2016 r. otrzymywali dostawcy z województw: podlaskiego – 118,45 zł/100 l, lubuskiego – 118,34 zł/100 l i dolnośląskiego – 113,24 zł/100 l. Najniższe ceny zanotowano w łódzkim – 102,12 zł/100, świętokrzyskim – 103,96 zł/100 i podkarpackim – 105,43 zł/100 l.
Ceny w UE
Dla porównania, średnia cena białego surowca w krajach UE wyniosła w styczniu 2016 r. 29,83 euro/100 kg (tj. 130,74 zł/100 l wg kursu NBP z 22.02.16).
mj/GUS, obliczenia własne
Fot. Lesiakowski