Na drugiej w lipcu br. internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie spadł o 10,7%. Indeks ten wyniósł 566 punktów i jest poniżej historycznie najniższego poziomu, jaki miał miejsce w lipcu 2009 r., kiedy to wyniósł 573 punkty. 15 lipca odnotowano spadek cen niemalże wszystkich produktów mleczarskich, jednym wyjątkiem była laktoza, z którą płacono 549 USD/t (wzrost o 1,9%). Na drugiej w lipcu br. giełdzie Fonterry najbardziej na wartości stracił ser Cheddar, za który można było uzyskać 2613 USD/t – spadek o 13,9%. Mniej o 13,1% płacono za pełne mleko w proszku (MPM), tj. 1848 USD/t. Staniało także o 10,1% odtłuszczone mleko w proszku (OMP), za które płacono 1702 USD/t. 15 lipca br. na giełdzie nowozelandzkiego koncernu spadła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego o 10,6%, tj. do poziomu 2621 USD/t oraz masła o 9,5%, za które uzyskiwano 2469 USD/t. 8-procentowy spadek ceny odnotowano przy sprzedaży kazeiny podpuszczkowej, kontrahenci byli za nią skłonni zapłacić 5430 USD/t. Za maślankę w proszku płacono 1794 USD/t, spadek o 4,4%. Następna giełda Fonterry odbędzie się 4 sierpnia br. les
StoryEditor
Kolejne spadki cen na aukcji Fonterry
Na internetowej giełdzie Fonterry 15 lipca br. odnotowano po raz siódmy z kolei spadek indeksu średniej ceny produktów mleczarskich z wszystkich kontraktów terminowych.