We wtorek 15 sierpnia odbyła się kolejna aukcja na nowozelandzkiej platformie Global Dairy Trade (GDT). Indeks cenowy tym razem zmniejszył się o 0,4% od ostatniej aukcji z 1 sierpnia, kiedy wynosił 1 067 punktów.
Spadek nie jest duży, ale tendencja utrzymuje się od drugiej połowy czerwca tego roku.
Stawki jakich produktów przyczyniły się do kolejnego obniżenia indeksu?
- laktoza - spadek 4,9%;
- masło - spadek aż o 1,3%;
- bezwodny tłuszcz mleczny - spadek o 1,2%;
- pełne mleko w proszku - spadek o 0,6%.
Wzrosty odnotowano dla:
- kazeina podpuszczkowa - wzrost o 2,9%;
- ser cheddar - wzrost o 1,4%;
- odtłuszczonego mleka w proszku - wzrost o 0,3%;
Maślanka w proszku nie pojawiła się w sprzedaży na tej aukcji.
Na aukcji sprzedano 32 260 ton towarów. Ilość spadła nieznacznie od poprzedniej aukcji, kiedy sprzedano 32 768 ton towarów.
Na poprzedniej aukcji zaskakująco silnie spadły ceny masła, które w ostatnich tygodniach osiągnęły rekordowy poziom. Tym razem spadek nie był duży, ale po raz kolejny się pojawił.
Kolejna aukcja na platformie GDT odbędzie się 5 września 2017 r.
al na podst. GDT