Wczoraj odbyła się pierwsza tegoroczna aukcja produktów mlecznych Global Dairy Trade w Nowej Zelandii. Indeks zmniejszył się ze 1076 pkt. (aukcja z 20 grudnia 2016 r.) do 1034 pkt.
Ceny okazały się znacznie niższe, niż oczekiwano. Na spadek wpłynęły ceny czterech z ośmiu produktów, z czego największy spadek dotyczył pełnego mleka w proszku:
- bezwodny tłuszcz mleczny -0,6%,
- laktoza -2,9%,
- kazeina podpuszczkowa -2,7%,
- pełne mleko w proszku -7,7%.
Odnotowano niewielki wzrost ilości sprzedanych towarów, z 22 321 ton na poprzedniej aukcji, do 22 396 ton.
Kolejna aukcja produktów mlecznych na platformie GDT w Nowej Zelandii odbędzie się 17 stycznia.
Eksperci, mimo ostatniej tendencji spadkowej cen, prognozują, że rynek mleka wszedł w fazę wzrostową. Szczególnie ceny masła, które rosły znacząco w porównaniu do cen innych produktów, pozostaną na wysokim poziomie, podczas gdy ceny innych produktów będą rosnąć w ciągu najbliższych miesięcy. oprac. al
Źródło: Credit Agricole, Global Dairy Trade