Jak podkreślają organizatorzy spotkania, w ostatnich latach wizerunek zootechnika mocno ucierpiał na skutek zakrojonej akcji propagandowej tzw. "obrońców zwierząt" oraz popularyzatorów "zdrowego odżywiania", którzy przedstawiali zootechników jako "morderców" zbijających kapitał na cierpieniu zwierząt. Ta teza przeniknęła do świadomości społeczeństwa, którego wiedza na temat współczesnej hodowli bydła, trzody chlewnej czy drobiu ma dość ogólny i szczątkowy wymiar.
Według inicjatorów Kongresu brakuje zatem merytorycznej debaty publicznej, w której zamiast celebrytów i osób znanych z pierwszych stron gazet czy telewizji wezmą udział fachowcy z wszystkich zootechnicznych dziedzin. Tak by była szansa na wyrażenie swojej opinii oraz prostowanie kłamliwych insynuacji na temat pracy zootechnika w oparciu o rzetelne naukowe badania i doświadczenia ekspertów.
Dotyczy to także roli tego zawodu w kształtowaniu procesów produkcji zdrowej żywności dla ludzi. Pieczę nad zapewnieniem najwyższej jakości mięsa, jaj i mleka dla coraz bardziej świadomego i wymagającego społeczeństwa mogą bowiem – wbrew powszechnej opinii – zapewnić tylko profesjonaliści, praktycy i naukowcy specjalizujący się w dziedzinach genetyki, rozrodu, żywienia i zoohigieny, a także ekonomiki i organizacji produkcji zwierzęcej.
W Kongresie wezmą udział takie osobistości świata nauki i praktyki jak m.in. prof. Jarosław O. Horbańczuk z IGiHZ PAN, prof. Roman Kołacz z UP we Wrocławiu, prof. Roman Niźnikowski z SGGW w Warszawie, prof. Zygmunt Litwińczuk z UP w Lublinie, prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie oraz Czesław Kryszkiewicz z HZZ Osowa Sień czy Marian Pankowski z PRH Gałopol.
I Kongres Zootechniki Polskiej odbędzie się w Warszawie, w murach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w dniach 21–22 czerwca. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowym programem.
opr. mj
Fot. Jajor
StoryEditor
Kongres Polskiej Zootechniki
Ile prawdy jest w medialnej nagonce na zootechników, którzy „męczą” zwierzęta, jaka jest ich rola we współczesnej hodowli zwierząt gospodarskich i produkcji dobrej jakości żywności? – na te i inne pytania ma paść odpowiedź podczas Kongresu „Quo vadis Zootechniko”.