StoryEditor

Konsolidacja – klucz do sukcesu w produkcji mleka

Dużo, tanio i dobrze. Tak najprościej można scharakteryzować wzorcowego producenta mleka. Brak systemu kwotowania wkrótce zweryfikuje rynek – nie tylko producentów, ale także przetwórców.
30.07.2015., 15:07h

W Polsce po 2015 r. na skutek likwidacji kwot mlecznych,
proces koncentracji produkcji mleka prawdopodobnie ulegnie przyspieszeniu. Szansę na rynku będą miały te gospodarstwa, które potrafią produkować tanio, a położone są w rejonach kraju, które dysponują dobrymi warunkami przyrodniczymi sprzyjającymi produkcji mleka (woj. podlaskie, warmińsko - mazurskie, mazowieckie, wielkopolskie, kujawsko- pomorskie).
Dalej spadać będzie pogłowie krów mlecznych. Zdaniem ekspertów IERiGŻ–PIB w czerwcu 2015 r. pogłowie krów mlecznych mogło ukształtować się na poziomie 2270 tys. szt., tj. o 2% mniej niż przed rokiem, a do grudnia może spaść do 2220 tys. sztuk. Spadek pogłowia krów będzie rekompensowany dalszym wzrostem mleczności. IERiGŻ–PIB ocenia, że w 2015 r. wydajność mleka od jednej krowy osiągnie poziom 5650 litrów, o 2,5% wyższy niż 2014r. i 35% wyższy niż w roku akcesji Polski do UE. W konsekwencji produkcja mleka w 2015 r. może wzrosnąć do 12,7 mld litrów z 12,6 mld litrów w roku 2014. Jednocześnie wzrośnie skup surowca. W okresie styczeń–maj 2015 r. (według GUS) był on blisko 2% większy niż w tym samym okresie 2014 r. i ukształtował się na poziomie 4,3 mld litrów.   mwie

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 04:33