StoryEditor

Konsumenci zapłacą więcej za “etyczne” rolnictwo

Ankiety przeprowadzone wśród niemieckich konsumentów wskazują, że kupujący są gotowi zapłacić więcej za produkt, jeśli spełnia kilka wymagań. Przede wszystkim są to produkcja przy uwzględnieniu dobrostanu i ochrony zwierząt, uczciwe stawki płacone rolnikom i pochodzenie towarów.
30.01.2018., 19:01h
Etyczne atrybuty mleka – czy są takie? Okazuje się, że tak. Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Brandenburgii w Niemczech, dr Frank Wätzold i Nonka Markova-Nenova przeprowadzili badania na konsumentach, żeby sprawdzić, jak dużo skłonni są zapłacić za mleko, jeśli zarówno krowa, jak i rolnik są traktowani lepiej. Okazało się, że większość niemieckich kupujących zgadza się na wyższe ceny, jeśli zachowany jest dobrostan krów, a rolnikom płaci się uczciwie za ich pracę, a także gdy towary produkowane są lokalnie.
Raport opiera się na badaniu reprezentatywnej grupy osób kupujących regularnie mleko  (ponad tysiąc osób).

Za co konsumenci zapłacą najwięcej? Przede wszystkim za mleko od krów, które utrzymywane są w oborach z wysokim dobrostanem i mają możliwość letniego wypasu. Litr takiego mleka może kosztować nawet 24 eurocenty więcej – i tak zostanie kupiony.

Za mleko od lokalnych dostawców kupujący są gotowi zapłacić aż o 13 centów za litr więcej, niż tradycyjnie. Jeśli w hodowli zapewniona jest ochrona gatunków bydła, konsumenci zapłacą za litr o 9 centów więcej. Respondenci zgodzili się na zwiększenie ceny litra mleka o 7 centów przy zapewnieniu lepszych płac dla rolników w skupach. Za wsparcie dla najmniejszych producentów mleka (bez względu na warunki utrzymywania) konsumenci zapłaciliby 8 centów więcej za litr mleka.

Fakt, że pośród konsumentów istnieje chęć zapłacenia więcej za mleko od gospodarstw o najmniejszych dochodach, mimo uwięziowego systemu utrzymania bydła, pokazuje, że wśród kupujących przeważa szacunek do pracy rolnika, nawet małego. Wtedy dobrostan zwierząt schodzi na drugi plan. Według naukowców prowadzących badania, ogólny wniosek jest następujący: wprowadzenie do handlu produktami takimi jak mleko pojęcia “etycznego” rolnictwa może przyczynić się do stabilizacji cen.

Poza tym badacze stwierdzili, że najbardziej skłonnymi do zapłacenia więcej za mleko są osoby kupujące na co dzień mleko ekologiczne i kobiety. Co napawa optymizmem to fakt, że nawet osoby normalnie kupujące możliwie najtańsze mleko zasygnalizowały, że akceptują dodatkową opłatę za pewne cechy mleka i jego produkcji.
 
Jednym z powodów takich decyzji jest zmiana wizerunkowa produktów. Coraz więcej na opakowaniach pojawia się informacji nie tylko na temat składu produktów, ale także o pochodzeniu i formie utrzymywania zwierząt.

Jak skłonić konsumentów, żeby faktycznie kupowali produkty, których oczekują? Jak wynika z badania, kupujący ufają etykietom. Dlatego niemieccy producenci coraz częściej na etykietach dostarczają informacji, które powiedzą więcej o ich gospodarstwach.
Niemieckie ministerstwo rolnictwa pracuje nad standaryzacją etykiet tak, żeby możliwe było wiarygodne oznakowanie produktów, a konsumenci wiedzieli, co i od kogo kupują.

Polscy kupujący mają podobne wymagania. Według Centrum Badań i Analiz Rynku aż 90% Polaków, jeśli ma możliwość, wybiera produkty pochodzące z kraju. Zmieniają także proporcje wśród konsumentów, którzy wybierają cenę lub jakość. Z roku na rok jest coraz lepiej – niemal trzy czwarte decyduje się zapłacić więcej za dobrej jakości produkty. Świadomość polskich konsumentów się zmienia – dlatego warto pomyśleć o tym, jak dostosować swoją produkcję do tego trendu.

al na podst. topagrar.com
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 03:54