Polska Izba Mleka opracowała procedury dla pracowników zakładów mleczarskich, ale również dla rolników, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się epidemii koronawirusa, a także w sytuacji wystąpienia choroby w gospodarstwie.
– Spółdzielnie mleczarskie wprowadzają rygorystyczne protokoły zapewniające, że odbiór i przetwarzanie mleka będą kontynuowane w normalnym trybie, przy jednoczesnym zapewnieniu społecznego zdystansowania się w trakcie całego procesu odbioru – informuje PIM. Rolnicy mają obowiązek otworzyć pomieszczenia i urządzenia umożliwiające odbiór mleka i powinni zachować bezpieczny dystans od kierowcy. Kierowca cysterny powinien mieć możliwość umycia i zdezynfekowania rąk, dostęp do ręczników papierowych oraz pojemnika na śmieci.
Rolnicy, u których wystąpił przypadek choroby lub podejrzewa się zachorowanie powinni skontaktować się z zakładem mleczarskim, aby ustalić w jaki sposób ma być odbierane mleko. Rolnik, w zaistniałej sytuacji powinien przy doju stosować rękawiczki jednorazowe, myć ręce/dezynfekować, a powierzchnie, z którymi będzie stykał się kierowca powinny być dezynfekowane lub traktowane detergente...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Koronawirus w gospodarstwie – mleczarnia odbierze mleko, ale są określone procedury
Polska Izba Mleka opracowała procedury postępowania w przypadku wystąpienia koronawirusa / podejrzenia wystąpienia w gospodarstwie oraz w sytuacji obowiązkowej kwarantanny.